Tarihi TOPHANE SANAT ENSTİTÜSÜ 1959 yılında sahil yolu yapımı nedeniyle yer değiştirmek ve dağılmak zorunda kalmıştır. Bu nedenle bu okulun bir bölümü olan motor şubesi şu anda üzerinde bulunduğumuz Şişli Abide-i Hürriyet Tepesi denilen yerde 70 Dönüm bir saha üzerine inşa edilen 7 çelik barakaya taşınmış ve 1960-1961 öğretim yılında "İSTANBUL MOTOR SANAT ENSTİTÜSÜ" adını alarak hizmete girmiştir.
34 öğrenci ile öğretime başlayan okulumuz bir taraftan fiziki gelişimini ve büyümesini sürdürürken bir yandan da yeni üniteler, programlar ve branşlarda Eğitim – Öğretim faaliyetlerine devam etmiştir.
Sırasıyla:
1960 – 1961 öğretim yılında İstanbul Motor Sanat Enstitüsü,
1961 – 1962 öğretim yılında İstanbul Yetişkinler Teknik Eğitim Merkezi,
1969 – 1970 öğretim yılında İstanbul Motor Teknisyen Okulu,
1973 – 1974 öğretim yılında Motor Sanat Enstitüsü' nün adı Motor Meslek Lisesi, Motor Teknisyen Okulu'nun adı da Motor Teknik Lisesi olarak değiştirilmiştir.
1982 – 1983 öğretim yılında motor bölümüne ilaveten Metal işleri, Elektrik ve Elektronik bölümleri de açılarak hizmete girmiş ve okulumuzun adı da "ŞİŞLİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ" olarak değiştirilmiştir.
1982 – 1983 öğretim yılında mevcut programlara ilave olarak Şişli Endüstri Meslek Lisemizin mevcut 4 bölümüne ilaveten 1983 – 1984 öğretim yılında Telekomünikasyon, Teknik Lisemizin motor bölümüne ilaveten 1988 – 1989 öğretim yılında Bilgisayar Bölümleri hizmete girmiştir.
Kısa adı "TAMEM" olan TÜRK ve FEDERAL ALMAN Hükümetlerinin teknik iş birliği çerçevesinde okul ve işletmeler de meslek eğitimi uygulaması gayesi ile kurulmuş olan TÜRK ALMAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ kapsamına okulumuz da alınarak 1992 – 1993 öğretim yılında ilk defa Motor ve Elektrik teknik branşlarında eğitime başlanması planlanmıştır.
1992 –1993 öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Genel Müdürlüğü ile kısa adı TOYOTA – SA (Toyota – Sabancı Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) arasında imzalanan bir protokole dayalı olarak TOYOTA TEKNİK ÖĞRETİM PROGRAMI uygulamaya konulmuştur. Bu protokol Bakanlığımız ile TOYOTA – SA arasında 1992 – 1993 öğretim yılında imzalanmış ve Türkiye'de ilk defa okulumuzda uygulamaya konulmuştur.
1997-1998 öğretim yılında Anadolu Teknik Lisesi açılmıştır.
Ayrıca okulumuz ile TOFAŞ OTO TİCARET A.Ş. Genel müdürlüğü arsında yapılan protokol ve bakanlık onayı ile okulumuzda beceri eğitimini geliştirmek, makine, teçhizat desteği sağlamak ve Devlet Hazinesine gelir sağlamak için 1993 – 1994 öğretim yılında TOFAŞ YETKİLİ SERVİSİ açılmıştır.
2003-2004 Öğretim yılında Mercedes – Benz Firmasıyla yapılan protokol ve bakanlık onayı ile okulumuzda Mercedes Benz Dizel Araçlar laboratuarı açılmıştır.
2004-2005 Öğretim yılında okulumuzda Doğuş Oto A.Ş ile yapılan anlaşmayla Volkswagen Eğitim Laboratuvarı açılmıştır.
2006-2007 Öğretim yılında Harley-Davidson Motosiklet Eğitim-bakım onarım laboratuvarı açılmıştır.
2006-2007 Öğretim yılında Fiat laboratuvarı açılmıştır.
2006-2007 Öğretim yılında Türk Telekom Eğitim Laboratuvarı açılmıştır.
2006-2007 öğretim yılında Buga Otis Asansör Sanayi ve Ticaret A.Ş arasında eğitim işbirliği oluşturularak elektro mekanik taşıyıcılar laboratuvarı açılmıştır.
2008-2009 Öğretim yılında Honda Eğitim Laboratuvarı açılmıştır.
2008-2009 DEN-TUR Deniz Motorları Eğitim Laboratuvarı açılmıştır.
2008-2009 Öğretim Yılında Millî Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Mengerler Ticaret Türk Anonim Şirketi (Mercedes-Benz) arasında, Otomotiv Gövde Teknik Eğitim Programı uygulamak amacıyla 10.10.2008 tarihinde protokol imzalanmıştır.
2009-2010 Öğretim Yılında Oerlikon A.Ş ile okulumuz arasında eğitim protokolü imzalanarak, Oerlikon A.Ş tarafından Metal Teknolojileri alanında Magmaweld Kaynak Atölyesi kurulmuştur.
2013-2014 Eğitim Öğretim yılında BOSCH CAR firmasıyla eğitim iş birliğine gidilerek eğitim laboratuvarı kurulmuştur.
2014-2015 Eğitim Öğretim yılında MAZDA firmasıyla eğitim iş birliğine gidilerek eğitim laboratuvarı kurulmuştur.
1960-1961 eğitim-öğretim yılında 34 öğrenci ile öğretime başlayan okulumuz, özel sektörden gelen işgücü talebinin giderek artması; mezunlarının sektörde tercih ediliyor olması, ulaşım imkânının kolaylığı; bulunduğu bölgede sanayi kuruluşlarına yakınlığı, tarihi açıdan köklü ve tanınmış bir okul olması gibi sebeplerden dolayı, okulumuza gösterilen talep her yıl artmıştır.
Sonuç olarak okulumuzun öğrenci sayısı 2014/2015 öğretim yılında 5951'e ulaşmıştır. Okulumuzda görevli öğretmen sayısı ise toplam 259 olup, 8 kişi de idari birimde görev almaktadır.
2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren okulumuzun adı bakanlık tarafından "Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" olarak değiştirilmiştir.
PROJELER
Okulumuz İstanbul ilinde ve Türkiye genelinde teknik ve endüstri meslek liseleri arasında faaliyet gösteren en büyük ve en köklü okullardan biri olup, deneyimli ve girişken personelleri ile bugüne kadar ulusal ve uluslararası arena da birçok projede başarılı bir şekilde kendinden bahsettirmeyi başarmış bir kurumdur. En son 2015 teklif çağrısı döneminde okulumuz tarafından sunulan 2015-1-PL01-KA219-016857_3 numaralı " Ekologiczny I Inteligentny Dom" isimli stratejik ortaklık projesi kapsamında Polonya, Türkiye ve İspanya ile birlikte gerçekleştirilecek faaliyetlere her ülkeden 12 öğrenci katılacak ve öğrencilerin farklı kültürlerle tanışması ve yabancı dillerini geliştirmesi desteklenecektir. Bunun yanı sıra, içinde yaşadığımız evlerin enerji tasarrufu sağlaması ve çevreye duyarlılığının arttırılması da projenin temel amaçlarından biridir.
Bunun yanı sıra okulumuz 2015 teklif çağrısı döneminde Erasmus+ Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği programına başvuru yapmış ancak projemiz kabul edilememiştir. Proje numarası : 2015-1-TR01-KA102-017050
Ayrıca kurumuz bünyesinde bulunan Toyota, Mercedes, Volkswagen, Fiat, Honda, Bosch, Mazda, Buga-Otis Elektromekanik Taşıyıcılar, Schneider Elektric Endüstriyel Bakım, EAE Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü, Pronet Güvenlik Sistemleri, Oki Printing Solution, Sunny, Consys, Dentur, Visions, Mengerler ve Oerlion - Magma Weld Kaynak markalarının yetkilileri ile her yıl öğretmenlerimizin gerçekleştirdikleri toplantılar kapsamında, öğrencilerimizin mesleki gelişimleri değerlendirilerek, söz konusu servislerde staj yapacak öğrencilerin sayısı belirlenmekte, istihdama yönelik bilgi alış verişi yapılarak okulumuzdan mezun olacak her öğrencinin çalışmalarını takip edilmesine yönelik istatistiki çalışmalar yapılmaktadır. olup okul-sanayi iş birliğimiz daha da güçlendirilmiştir. Söz konusu markaların tüm servisleri öğrencilerimizin gerek staj gerekse de istihdam süreçlerini en iyi şekilde desteklemektedir.
USFIRST Off-season Robot etkinliğinde Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi D-Blok Robot ekibi olarak robotumuzu tamamlayarak yarışmaya katılmıştır.
3-6 Haziran 2015 tarihlerinde Avusturya´nın Eggenburg şehrinde düzenlenen Mechanic Junior 2015 otomobil teknisyenliği yarışmasında okulumuz Honda Eğitim Labaratuarı öğrencileri Furkan ÇINAR ve Uğur KOCABIYIK okulumuzu ve ülkemizi başarıyla temsil etmişlerdir. Mechanic Junior yarışması mesleki ve teknik okullar arasında yapılan uluslararası bir teknik yarışma olup her yıl Avrupa' nın değişik ülkelerinde yapılmaktadır. Bu yarışma da hem teorik bilgiler hem teknik ve pratik beceriler sınanmaktadır.
Bu alanda Avrupa´nın en iyi teknik okullarının katıldığı bu yarışma önemli hazırlık çalışmaları gerektirmektedir. Söz konusu yarışmada Teorik sınavda birinci birinci olan takımımız, takım halinde ise dördüncü olmuştur. Bireysel sıralamalarda ise öğrencilerimiz 7. ve 8. lik derecelerini almışlardır.
MEB-PRO-FIAT PROJESİ: proje kapsamında 7 Fiat Laboratuvardan 4'er öğretmen, 1'er hafta ve 8'er öğrenci de 1'er ay Avrupa'da mesleki alanlarına yönelik eğitim alacaktır.
Özel Sektör Gönüllüler Derneğinin gerçekleştirdiği Meslek Lisesi Koçları Programı kapsamında Koçluk Becerileri ve Uygulama Modüllerinin uygulanması aşamasında okulumuz Bilişim alanından 12 öğrencimiz gönüllüler arasında yerini almıştır.
Okulumuzun da dahil olduğu Türkiye, Almanya, Polonya, İspanya ve İtalya´nın ortaklaşa yaptığı "hayat boyu sağlık" konulu Commenius kapsamında Varşova'da bulunan ortağımız "SEI Szkoły Edukacji Innowacyjnej w Łodzi" kurumunda aldatıcı yiyecek içecek reklamları, Yılın mevsimlerine / aylarına göre tüketilen yiyecekler, yiyecek takvimi ve halk arasında besinler ile ilgili sunum yapılarak öğrenciler arası paylaşımlar desteklenmiştir. Proje kapsamında yabancı dilin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Polonya'nın Tarnobzreg Meslek Lisesi öğrencileri "BeYour Career´s Own Master" projesi kapsamında okulumuzu ziyaret etmiş ve bu proje toplam 15 gün sürmüştür. Proje kapsamında Polonya'lı öğrenciler çeşitli otomotiv firmalarında staj yaparak Elektrik&Elektronik atölyelerimizde öğrencilerimiz ile birlikte çeşitli derslere katılmıştır.
Okulumuz, okul sanayi işbirliği çerçevesinde Honda Çiftkurtlar Oto Sevis ve Tic. Ltd. Şti. ile birlikte hazırlamış olduğu ve Avrupa Birliği hibesi ile gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında 5-30 Kasım 2012 ve 1-26 Nisan 2013 tarihlerinde birer ay süreli iki dönem halinde Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında eğitim almakta olan toplam 14 öğrencisini bir öğretmen refaketinde, Omni Vocational Collage´ in davetlisi olarak AB üyesi Finlandiya´ ya göndermiştir. Öğrencilerimiz ev sahibimizin organizasyonu çerçevesinde otomotiv yetkili servislerinde istihdam edilmiş ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Yasamızın gereği yapmak zorunda oldukları İşletme Eğitimlerini bir bölümünü bu ülkede gerçekleştirmişlerdir.
Okulumuzda 2014 senesi itibari ile 259 öğretmen görev almakta olup bu kişilerin %79 u lisans, %21'i yüksel lisans mezunudur. Ön lisans mezunu öğretmen sayımızı 2'dir. Okul personelimizin % 61'i 20-40 yaş aralığında olup genç ve dinamik eğitenler olarak kurumuzda hizmet vermektedir.
Okulumuz personeli tarafından bugüne kadar hazırlanan Ulusal (PTYB, İŞKUR vb. ) ve uluslararası (AB, Dünya Bankası vb.) Projelerin sayıları;
2010 yılında: toplam 5 öğretmenimiz 2 proje,
2011 yılında: toplam 10 öğretmenimiz 4 proje,
2012 yılında: toplam 10 öğretmenimiz 3 proje,
2013 yılında: toplam 5 öğretmenimiz 1 proje,
2014 yılında: toplam 5 öğretmenimiz 1 proje hazırlamıştır. Söz konusu veriler okulumuzun 2015-2019 stratejik planında yer almaktadır.
Kurumumuzun güçlü yönleri arasında sanayi iş birliği, öğretmenlerin alan bilgisi, özel sektör destekli atölye ve laboratuvarlara sahip olması, uluslararası projelerde aktif olarak görev alması yer almaktadır. Güçlü yönlerimiz ise okulumuzun teknolojiye ayak uyduran, mesleki eğitimin ülke çapında değerini bilen, uyumlu çalışma ve kurum kültürüne sahip, insan ilişkileri kuvvetli, sorun çözme yeteneğine sahip, öğrenci merkezli çalışmaları destekleyen eğitim kadromuzun varlığı ile daha da güçlenmektedir.
Bu noktada söz konusu projede yer alarak stratejik planımızda yer alan "2014 Yılı itibariyle öğrencilerimizin mezun oldukları alanda %19,98 olan işe yerleşme oranını 2019'a kadar %45'a çıkarmak" amacına hizmet edecek bir okul alt yapısı oluşturmak ve eğitim kadromuzun da bu bilince daha çok sahip kişiler olmasını desteklemek öncelikli hedeflerimiz arasındandır. Ayrıca kurumuzun ve ortaklarımızın proje deneyimlerinin olmasından faydalanmayı planladığımız teklifimizde kurumlar arası güçlü bir ittifak kurmak ve Erasmus+ programına yönelik daha başarılı projeler imza atarak bu alanda farkındalık oluşturmak da diğer bir hedefimizdir. Özellikle okullarımızın uluslararası alanda sadece tercih eden değil tercih edilen kurumlar olmasını sağlamayı amaçlamaktayız.
Adres:
Merkez Mah. Darülaceze Cd. No 2, 34381, Şişli / İSTANBUL
Telefon
+90 212 222 65 45